Hort Comunitari de La Barceloneta

El projecte de l’hort comunitari de La Barceloneta va néixer fa 5 anys. On hi ha ara el jardí Antònia Vilàs i Ferrandiz i l’hort abans era un espai buit i no se sabia de quin era la propietat.

Diverses associacions del barri – l’AVV de l’Òstia, Petits Maians, La Sardineta, entre altres veïns i veïnes- necessitaven espais per dur a terme les seves activitats i es va demanar a l’Ajuntament si se’n podria fer ús d’aquest espai. Va resultar ser un terreny públic i l’Ajuntament va engegar un procés participatiu per definir els usos d’aquest terreny dinamitzat per la cooperativa d’arquitectes Lacol. El veïnat sobretot va reclamar un espai públic i verd. I el resultat és aquest parc que inclou espais infantils i un espai per a l’hort comunitari.

L’hort va inaugurar-se al maig de 2019 i vam comptar amb l’orientació dels pagesos de l’Aurora del Camp, el nostre proveïdor de verdura i fruita a la Sardineta. És un hort agroecològic: no s’utilitzen ni insecticides ni compost sintètics o industrials; s’aposta per la rotació i associacions de cultius, i per la rotació de bancals, per a mantenir una bona qualitat de la terra. Les llavors provenen de l’intercanvi amb horts veïns i donacions de veïnes o coneguts. També adquirim llavors a la cooperativa Les Refardes (llavors ecològiques i de plantes autòctones).

Es tracta d’un hort-jardí, o jardí urbà ja que també incorpora flors. Les flors ajuden a la pol·linització de les hortalisses i a promoure la biodiversitat d’insectes i altres animals. L’hort també actua com a hospital de plantes (el veïnat ens deixa plantes que ja no vol, plantes per regalar, etc).
Té una vessant educativa més que no pas productiva. Es fan tallers regularment. També es fomenta la reutilització de materials: els bancals són fets amb palets per part de la Fundació Tres Turons, amb qui hem col·laborat. Hi ha dues compostadores (una també feta amb palets) per reutilitzar el residu orgànic i una vermicompostadora.

La Comissió que gestiona l’hort s’organitza de forma assembleària, celebrem assemblees mensuals on decidim què plantar en cada temporada, com organitzem torns de rec, quines activitats farem, etc. Així mateix, duem a terme sessions de treball els dissabtes al matí a l’hort. És un hort-jardí obert al veïnat. Si algú li interessa tenir més informació o formar-ne part, cal que escrigui al correu de la sardineta: gruplasardineta@gmail.com

Totes les activitats realitzades les podeu consultar en la memòria d’activitats:

L’hort comunitari es troba als Jardins de l’Antònia Vilàs, al barri de La Barceloneta:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s