Nestlé acusat de promoure l’esclavitud infantil a Costa d’Ivori

Font: Wanafrica News, 13 gener 2016
Nestlé-Logo
El Tribunal Suprem dels Estats Units ha rebutjat aquest dilluns una proposta conjunta de Nestlé i dues companyies internacionals més, per desestimar una demanda que acusa aquestes empreses d’estendre l’esclavitud infantil a Costa d’Ivori sota la seva connivència.

El Suprem nord-americà ha mantingut la sentència que va emetre el tribunal d’apel·lacions de San Francisco al desembre de 2014, quan va rebutjar retirar la demanda interposada per antigues víctimes de l’esclavitud infantil contra Archer Daniels Midland, Cargill i la multinacional agroalimentària més important del món, Nestlé.

Els demandants, naturals de Mali, sostenen que les companyies internacionals van instigar i van facilitar que es donessin a terme violacions de drets humans en comprar el cacau produït a Costa d’Ivori. Segons ells, tot i que les multinacionals coneixien el problema de l’esclavitud infantil, van oferir assistència tècnica i financera als pagesos locals per garantir el baix preu de l’ingredient.

Per esquivar aquestes demandes, les companyies nord-americanes afectades per situacions similars recorren a una sentència emesa pel Tribunal Suprem l’any 2013, que dificulta als querellants demandar empreses nord-americanes per casos d’abús perpetrats fora de les fronteres del país.

En el cas Kiobel contra Royal Dutch Petroleum, el tribunal va desestimar de manera unànime una querella presentada per dotze nigerians que acusaven l’empresa britànica i alemanya de promoure la tortura i l’assassinat al país africà.

La cort va assenyalar que la llei sota la qual els nigerians emparaven la seva demanda -el Estatut de Greuges contra Estrangers de 1789- únicament podia aplicar-se sobre violacions de la llei internacional que es desenvoluparen en territori nord-americà.

No obstant, en el cas Nestlé el tribunal d’apel·lació ha assenyalat que els querellants podrien renovar la seva demanda per veure si compleix amb els requisits exigits per la decisió del Suprem. Diversos grups empresarials, entre els quals s’inclou la Cambra de Comerç nord-americà, urgeixen al tribunal a que escolti el cas.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s