Manifest per una Festa de la Sardineta lliure de violència sexista

imagesConsiderem com a grup de ecoconsum La Sardineta, que la forma de consumir i fonamentalment la forma de produir i distribuir els nostres aliments és un tema fonamental en l’agenda política global i local. Una transformació en aquests processos, només és possible amb la participació real i efectiva de les dones, creadores històricament de la vida, guardianes de les llavors tradicionals, cuidadores de la diversitat de paisatges i de l’alimentació, transmissores de coneixements.

Perquè compartim la mateixa lluita contra l’agronegoci, les polítiques neoliberals i el patriarcat i a favor de la sobirania alimentària i la biodiversitat, posem de relleu el protagonisme de les dones en la lluita pel canvi social.

És per això que no tolerem cap tipus de conducta violenta o discriminatòria per raons de gènere, ni en el nostre espai de festa ni en cap espai en el que participi el nostre grup de ecoconsum.

Esperem que aquest manifest sigui una eina de discussió per a altres col·lectius del barri i de la ciutat que comparteixin aquests principis i que serveixi així mateix com una entrada més per a la lluita de milers de dones que dia a dia des de diferents espais com el camp, la llar, els centres d’estudis, la família i tants d’altres, fan possible aquest canvi cap a un altre món.

No estàs sola, és responsabilitat de totes actuar contra les agressions sexistes!

Premisses

És de vital importància fomentar les actuacions preventives per aconseguir unes festes no sexistes ni discriminatòries, és a dir, que contemplin els eixos d’opressió i que treballin per prevenir els seus impactes. Sabem les limitacions que tenim i les ganes de canviar les coses.

 • Una agressió és un abús de poder d’una persona sobre una altra: no és un malentès, ni un conflicte.
 • Res justifica una agressió (ni les drogues, ni la forma de vestir, actuar, etc.)
 • Una agressió es produeix quan una persona se sent agredida: cada persona té els seus límits, que són variables en funció de les vivències de cadascú. No és vàlid qüestionar aquests límits.
 • Tots i totes podem ser agressors/es: tots i totes podem traspassar els límits de l’altra persona ja que els mateixos són subjectius. És el que cada persona sent.
 • El patriarcat és un sistema de relacions de poder on el paper masculí té el privilegi. El sistema patriarcal atorga una situació privilegiada a les persones socialitzades com a homes. Des d’aquesta lògica, els homes tenen atorgats uns drets sobre les dones, que els situen en una posició de superioritat. Això no vol dir que tots els homes exerceixin el poder que els és atorgat però sí es poden creure amb el dret a exercir-lo.

Actuacions preventives V Festa Sardineta 2015

 • Cartells interns explicatius sobre les línies d’actuació en cas d’agressió, a la barra (telèfons d’emergència de diferents serveis)
 • Cartells penjats per la zona on la Sardineta realitza la Festa.
 • Sensibilització a les entitats del barri.
 • Campanya comunicativa per a les xarxes socials.
 • Per tal de transmetre les idees i motius que ens han dut a elaborar aquest manifest, el compartirem en les diferents xarxes socials on participa la Sardineta, així com també donarem difusió de diferents col·lectius que treballen aquests mateixos temes.

   Propostes de futur

 • Dotar la Festa Major de la Barceloneta de la perspectiva feminista en realitzar el programa per tal de fomentar la representació de gèneres i sexualitats no hegemòniques de cara a l’any que ve.
 • Animar i donar suport a la Coordinadora de Festa Major perquè el feminisme sigui un eix transversal a tota la programació.
 • Fomentar tallers al barri previs a la Festa Major, d’apoderament a les dones lesbianes i trans, tallers d’autodefensa, tallers de reflexió sobre les agressions sexistes, tallers sobre consentiment, etc.
 • Coordinar contra organitzacions que treballen el tema, tallers preventius per als col·lectius i les entitats que organitzen les festes als carrers
 • Treballar amb els diferents serveis del barri, per fer unes festes segures i lliures de sexisme.

Agraïments

Volem agrair molt especialment a la Plataforma unitària contra els Violències de gènere i a l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia que ens han brindat suport i material per poder dur endavant aquestes mesures d’actuació.

No és No

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s